**Arlas svar – efter rekorddyra priserna | Sverige**
Publicerad 17 mar 2025 kl 12.48
Priserna på mjölk, ost och ägg har stigit med 10,4 procent mellan februari 2024 och februari 2025. Under samma tidsram har kostnaden för smör ökat med hela 26 procent, enligt statistik från SCB.
– Jag förstår att det känns i plånboken, säger Max Wallenberg, presschef på Arla, i en intervju med Dagligvarunytt.
Maten i Sverige blir dyrare, och under den aktuella perioden har de totala livsmedelspriserna ökat med 3,9 procent. Dock är det mejeriprodukterna som verkligen sticker ut. Arla, som är Sveriges största mejeriproducent, har sett en markant prisökning på sina produkter.
Wallenberg förklarar att denna situation inte är oväntad. – Jag förstår att konsumenterna reagerar på de stigande priserna, särskilt när det gäller mejeri. Det kan vara påfrestande för dem med begränsade resurser, men för att säkerställa att svensk mat finns tillgänglig även i framtiden måste vi ge våra mjölkbönder rimlig ersättning.
En av orsakerna till prisökningarna är att Arla under 2024 ökade ersättningen till sina mjölkbönder med 28 procent, samtidigt som antalet svenska mjölkbönder har minskat från över 3 000 till 2 500 under de senaste tre åren. – Detta händer trots att mjölkpriserna har varit relativt höga, men utan långsiktiga förutsättningar tvekar många att investera, påpekar Wallenberg.
Regeringen planerar snart att träffa aktörer inom livsmedelssektorn för att diskutera både prisnivåer och de utmaningar branschen står inför. Arla och mejerisektorn hoppas att en ny livsmedelsstrategi kan underlätta deras tillgång till kapital för långsiktiga investeringar.
Hösten 2023 genomförde Arla prissänkningar, men något liknande är inte aktuellt just nu, enligt Wallenberg. – Vi måste navigera noggrant i detta. Konsumenterna behöver ha råd med våra produkter, samtidigt som vi måste stödja ett hållbart lantbruk och se till att våra mjölkbönder får rätt ersättning. Som marknadsledare kan jag inte förutsäga prisutvecklingen de kommande månaderna, men över tid tror jag att vi alla måste acceptera att en större del av hushållens budget kommer att gå till livsmedel.